skip to Main Content

Wat is een SSL Certificaat of beveiligde verbinding?

Wat is een SSL Certificaat of beveiligde verbinding?

Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server van jouw website en een browser zoals Chrome of Internet Explorer.

Doordat een SSL certificaat een beveiligde sleutel koppelt aan de verbinding van een website kunnen gegevens direct gecodeerd bewaard worden. Hierdoor kunnen deze gegevens veilig ingevoerd worden zondat tussenkomst van andere systemen die deze gegevens willen achterhalen.

Op deze manier kunnen met name login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op websites die beveiligd zijn met een SSL certificaat.

Een SSL certificaat aanvragen moet gedaan worden door de eigenaar van de website bij een certificaat uitgever (zoals bijv. RapidSSL of GeoTrust). Daarna kan de webhosting provider het SSL certificaat installeren op de juiste plek op de server.

Wat is SSL?

SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een browser. De gegevens worden hierdoor beveiligd. SSL certificaten maken gebruik van het HTTPS-protocol van de browser (via poort 443) dat de beveiligde verbinding tot stand brengt. Daardoor is de website of webshop ook alleen via https:// te bereiken op het internet.

Hoe herken ik een SSL certificaat?

Het is uiteraard belangrijk dat je als bezoeker of eigenaar van een website weet wanneer een SSL verbinding actief is. Een actieve SSL certificaten kan je herkennen aan een aantal zaken.

wat is een ssl certificaat

 1. Wanneer de URL van de website begint met HTTPS:// weet je dat de website beveiligd is met een SSL certificaat.
  Je kan dit controleren in de adresbalk van de internetbrowser die je gebruikt
 2. Wanneer er een SSL certificaat actief is wordt er een slotje getoond in de adresbalk van je internetbrowser
  Afhankelijk van je browser staat dat voor of achter de URL, in sommige browsers wordt dit niet automatisch getoond.
 3. Wanneer er een SSL certificaat met Extended Validation (EV) actief is wordt de adresbalk groen en wordt de naam van het bedrijf in de adresbalk getoond.
  Dit zijn specifieke SSL certificaten die de bezoeker extra signalen geeft dat de website te vertrouwen is.
 4. Als je op het slotje klikt in de adresbalk van je browser kan je vaak gedetailleerde informatie vinden over wie het certificaat aangevraagd en uitgegeven heeft (zie afbeelding hieronder)

Waarom een SSL certificaat?

Waarom zou je een SSL certificaat kopen? Wat zijn de voordelen van een SSL certificaat? en wat is SSL waard voor jouw website of webshop?

Dat is eigenlijk in 3 simpele woorden uit te leggen

 • Beveiliging
 • Vertrouwen
 • Google rankings

Met een SSL certificaat beveilig je de gegevensuitwisseling tussen je website en de bezoekers van je website en zorg je er dus voor dat deze (vaak) belangrijke gegevens niet onderschept kunnen worden.

Dit zorgt voor vertrouwen van bezoekers in je website en diensten en daarmee potentieel langere klantrelatie en opbrengst. Positief dus voor je bedrijfsresultaat.

Daarnaast heeft Google in 2014 aangekondigd dat ze een HTTPS verbinding meenemen in het ranken van websites in de zoekresultaten. In december 2015 deden ze daar nog een schepje bovenop door te verkondigen dat HTTPS (dus met SSL beveiligde websites) echt voorrang krijgen in de zoekresultaten ten opzichte van niet beveiligde website.

Het gebruik van een SSL certificaat is dus positief voor de Google rankings van je website.

Wat is een ssl certificaat? Wil je een SSL certificaat kopen? Of meer advies over bijvoorbeeld een domeinnaam registreren of het kiezen van de juiste hosting? Neem dan contact op.

Gaaf Internet Marketing | Webdesign Dedemsvaart, Ommen, Hardenberg en Coevorden
Maak een Afspraak
close slider

Op werkdagen nemen we binnen 24 uur of vaak sneller contact met je op. Wees gerust, we gebruiken je gegevens alleen om contact te zoeken over de producten waar je daadwerkelijk geïnteresseerd in bent en zullen verder geen reclame naar je sturen. Daar houden wij zelf ook niet van namelijk.

WhatsApp Stuur een Whatsapp