skip to Main Content
Lokale Vindbaarheid Van Je Website Verbeteren

Lokale vindbaarheid van je website verbeteren

Waarom zou je je lokale vindbaarheid willen verbeteren? 1 op de 3 zoekopdrachten zijn lokaal georiënteerd. Het verkrijgen van een plek binnen de zoekresultaten op de eerste pagina in jouw regio is daarom belangrijker dan ooit. Als je meer bezoekers én aanvragen in jouw regio wilt ontvangen, dan is het belangrijk om lokale SEO centraal te zetten in het online marketingplan. Wil jij boven je lokale concurrenten staan in Google? Begin direct met lezen!

Lokale vindbaarheid van je website

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is tegenwoordig niet meer weg te denken van het internet en van essentieel belang voor de vindbaarheid van jouw website. De meeste bedrijven hebben dit tegenwoordig dan ook al verwerkt in hun marketingstrategie. Voor veel ondernemers betekent dit dat zij zich geregeld bezighouden met het schrijven van relevante en actuele content en het verkrijgen van inkomende links om autoriteit te verkrijgen en hoger te scoren in Google op zoekwoorden die relevant zijn voor hun bedrijf.

Er is echter een andere -veelal vergeten kant- aan SEO waar de meeste bedrijven zich (nog) niet mee bezig houden. Lokale SEO: het proces omtrent het optimaliseren van een bedrijf voor een specifieke geografische locatie, heeft niet zo’n hoge prioriteit als het zou moeten hebben. Lokale SEO is een zeer gerichte zoekmachine optimalisatie strategie waar élke ondernemer zich mee bezig zou moeten houden.

Lokale SEO wordt steeds waardevoller en daardoor steeds populairder. Het zoekmachine-landschap verandert sneller dan ooit dankzij nieuwe technologische mogelijkheden en de massale toestroom van merken en bedrijven die allen een plekje op de eerste zoekmachine-resultaten pagina willen bemachtigen. Het is belangrijk om te weten waarom Lokale SEO zo in trek is en nog belangrijker om te weten hoe je hiervan kunt profiteren.

Wil jij meer leads, meer omzet en meer naamsbekendheid? Zorg dat je lokale SEO in orde is om aanwezig te zijn als bezoekers naar je zoeken.

lokale vindbaarheid seo

SEO: lokale vindbaarheid

Na het lezen van bovenstaande informatie zou je logischerwijs denken dat de meeste bedrijven in jouw omgeving hier reeds actief mee bezig zijn. Echter is dit niet het geval. De meeste ondernemers en marketeers zijn zich er niet van bewust welke vele voordelen lokale SEO met zich mee kan brengen.

4 belangrijke factoren voor lokale vindbaarheid

De positie van jouw website in de zoekresultaten van Google wordt bepaald op basis van meer dan honderden variabelen. In dit artikel heb ik mijzelf beperkt tot 4 belangrijke categorieën. Deze categorieën zijn naar mijn idee de belangrijkste categorieen en staan op volgorde van belangrijkheid. Zie ze als een lijstje om af te werken en je zult betere rankings halen in de lokale resultaten van Google.

  • Google Mijn Bedrijf
  • On-Page SEO optimalisatie
  • Google Reviews
  • Links

De kracht van bovenstaande factoren zit hem voornamelijk in de combinatie. Om de impact te maximaliseren is het dan ook belangrijk dat je hier consequent mee bezig bent. Door hier actief mee aan de slag te gaan zal jouw website lokaal beter vindbaar worden.

google lokale vindbaarheid

Google Mijn Bedrijf

Zorg voor een kwalitatief goed Google Mijn Bedrijf profiel. Google Mijn Bedrijf is een platform dat jouw bedrijfsinformatie vermeld in de zoekresultaten, Google Maps en op Google +. Met het creëren van een Google Mijn Bedrijf profiel verkrijg je authenticiteit en autoriteit in de door jouw geselecteerde categorie. Hiermee geef je Google een sterk signaal af over wie je bent en wat je doet.

Voordat je een Google Mijn Bedrijf profiel aanmaakt is het belangrijk om jouw bedrijf juist te categoriseren. Het identificeren van de juiste categorie van jouw bedrijf is nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van het lokale SEO-proces. De categorie waarmee je jouw bedrijf wilt identificeren zal ook gebruikt worden bij het creëren van bedrijfsvermeldingen. Veel bedrijven kiezen helaas de verkeerde categorie wat de ranking uiteindelijk negatief zal beïnvloeden.

Wanneer je op zoek bent naar welke categorie het beste bij jouw bedrijf past, raad ik je aan om een korte lijst te maken met specifieke termen waarvan je denkt dat deze jouw onderneming het beste omschrijven.

Nu je weet in welke categorie u uw bedrijf moet plaatsen, kun je beginnen met het creëren van een Google Mijn Bedrijf profiel. Hoe vollediger jouw profiel, des te meer kans je maakt om hoger te scoren in Google. Om jouw profiel zo compleet mogelijk te maken raad ik je aan om onderstaande punten alvast te verzamelen:

  • Een korte beschrijving van jouw bedrijf.
  • Het logo van jouw bedrijf.
  • Vijf tot tien relevante en recente foto’s van jouw bedrijf
  • Algemene informatie zoals openingstijden, telefoonnummer, website, etc.

Tips

  • Verifieer je Google Mijn Bedrijf pagina.
  • Maak je bedrijfspagina zo compleet mogelijk.
  • Schrijf een gedetailleerd bedrijfsprofiel. Hoe specifieker hoe beter.
  • Gebruik je officiële bedrijfsnaam en zorg ervoor dat deze naam overeenkomt met de bedrijfsnaam op uw website.
  • Wees er zeker van dat de NAWT-gegevens (Naam, adres, website en telefoon) op je bedrijfspagina hetzelfde is als de NAWT-gegevens vermeld op de website.
  • Zorg ervoor dat je een fysiek adres heeft in de stad waar je gevonden wilt worden.
  • Selecteer “Ik lever producten en services bij klanten op locatie” wanneer je alleen jouw producten en services op locatie aanbied. Het adres wordt hierdoor niet weergegeven.
  • Selecteer een relevante categorie voor jouw bedrijf.
  • Claim en verwijder mogelijk dubbele Google Mijn Bedrijf pagina’s.
  • Vraag jouw klanten om een beoordeling achter te laten op je bedrijfspagina.
  • Vul je pagina geregeld met nieuwe afbeeldingen, video’s, nieuwtjes etc.
  • Gebruik het lokale telefoonnummer in plaats van een “callcenter” telefoonnummer.

On-page SEO optimalisatie

Door de toenemende mate van lokaal zoekverkeer is het belangrijk om te weten hoe je je website kunt optimaliseren voor lokale vindbaarheid (lokale SEO). Vergeet ook niet om je de technische kant van je wordpress website te optimaliseren zodat deze sneller laadt. Organische signalen op de website zijn verbonden aan het lokale algoritme van Google waarmee het hebben van een goed geoptimaliseerde website de basis vormt om hoger te scoren dan je concurrenten.

Semantische contactgegevens

Het is uiterst belangrijk dat je je contactgegevens consistent doorvoert in de website. We willen namelijk niet verwarrend overkomen richting Google. Wanneer je een vestiging hebt zou ik je aan willen raden om jouw NAWT-gegevens in schema.org opmaak in de footer te plaatsen, zodat deze op elke pagina terugkomen. Daarnaast zal Google kijken of de NAWT-gegevens op de reeds aangemaakte Google Mijn Bedrijf pagina overeenkomen met de websitepagina waar je naar hebt gelinkt. Alle elementen dienen matchend te zijn. Hier vindt je bijvoorbeeld het schema voor LocalBusiness. Daarmee kun je dus extra properties meegeven waardoor Google je contactgegevens makkelijker begrijpt.

Heb je meerdere vestigingen? Dan is het verstandig locatie specifieke pagina’s op te maken en vanuit de Google Mijn Bedrijf locatiepagina te linken naar alle afzonderlijke locatie specifieke websitepagina’s.

Title tags

Title tags behoren tot een van de meest belangrijke SEO-componenten van een website. Dit zijn de blauwe linkjes die naar voren komen in de Google zoekresultaten en zien er als volgt uit;

lokale vindbaarheid title tag

De woorden die naar voren komen in de title tag geven een erg sterk signaal af richting Google en de bezoeker waar je pagina over gaat. Het creëren van een sterke title tag kan een lastige opgave zijn. Belangrijk is dat je je bedrijfsnaam, een belangrijk zoekwoord en de locatie (plaatsnaam) opneemt in de titel om de belangrijkste landingspagina’s, zoals de home-, contact- en servicepagina’s te optimaliseren voor lokale vindbaarheid.

Meta description

De meta description is een korte omschrijving van de pagina die naar voren komt in de zoekresultaten. De meta description ziet er als volgt uit:

lokale vindbaarheid meta description

Meta descriptions zijn niet van invloed op de ranking van de pagina, maar zijn extreem van belang om een hogere click-through-ratio (CTR) te verwezenlijken. Geef aan wat de potentiële bezoeker kan verwachten op de website, waar je bent gevestigd en sluit de korte pitch af met een krachtige call-to-action (CTA).

Heading tags

Een geoptimaliseerde <H1> tag op de landingspagina’s zijn van essentieel belang voor lokale SEO. Ik raad je wederom aan om net zoals in je titel hier je locatie (plaats) en een belangrijk zoekwoord in op te nemen.

Routebeschrijving en Google Maps

Door een routebeschrijving toe te voegen op de contact- of locatiepagina help je potentiële klanten jouw bedrijf te vinden. Voeg deze in HTML/tekstformaat aan de pagina toe en embed een klassieke Google Map.

Mobiel-vriendelijke website is een must voor lokale vindbaarheid

Per 21 april 2015 verlaagt Google de vindbaarheid van websites die niet mobiel-vriendelijk zijn. Dit betekent dat je dus moet overstappen naar een mobiel-vriendelijk webdesign, oftewel een schaalbare c.q. responsive website. Is jouw website schaalbaar? Test het hier.

Tips

  • Zorg ervoor dat de NAWT-gegevens consistent worden doorgevoerd op de pagina’s binnen de website en gelijk zijn aan de Google Mijn Bedrijf pagina én de gemaakte bedrijfsvermeldingen.
  • Embed een Google Map van de locatie op uw locatie-specifieke landingspagina of op de contactpagina wanneer je slechts één locatie hebt.
  • Optimaliseer de content, title tags, meta tags en URL’s voor de specifieke locatie.
  • Gebruik schema.org opmaak om de NAWT-gegevens, openingstijden en beoordelingen te structureren.
  • Creëer locatie-specifieke pagina’s.
  • Creëer unieke content voor meerdere locaties.
  • Voeg de contactgegevens, routebeschrijving, openingstijden en parkeermogelijkheden toe aan de lokale pagina’s.
  • Voeg Foto’s toe van bijvoorbeeld het bedrijfspand en verwerk de locatie in de naam van het bestand en in de alt tag.
  • Prop de website niet vol met lokaal specifieke zoekwoorden zoals “loodgieter Amsterdam”. Dit kan juist negatief uitpakken.
  • Vergeet niet om Google Webmaster Tools geregeld te controleren om een penalty te voorkomen en om op de hoogte te blijven van de laatste zaken die
    relevant zijn inzake de website voor lokale vindbaarheid.
  • Vergeet niet om geregeld de organische rankings en bezoekersaantallen te controleren. Een plotselinge daling kan het gevolg zijn van een penalty, een verandering in het algoritme van Google of toenemende concurrentie-intensiteit.

Reviews

lokale vindbaarheid google reviewsZorg dat je zoveel mogelijk reviews gaat verzamelen voor jouw bedrijf. Het verzamelen van Google beoordelingen is tegenwoordig een noodzakelijk onderdeel van een lokale SEO-strategie en de sleutel tot succes als het draait om de website te verbeteren voor lokale vindbaarheid. Helaas zie ik vaak genoeg dat bedrijven moeite hebben met het vergaren van beoordelingen of het geheel achterwege laten.

Online beoordelingen geven potentiële klanten niet alleen inzage in de sterke en zwakke punten van een bedrijf, maar geven ook een sterk signaal af richting Google in hoeverre een bedrijf succesvol is. Welk gevoel denk je dat een potentiële klant krijgt wanneer deze een gevulde Google Mijn Bedrijf pagina ziet met tientallen positieve beoordelingen? Als ik in twijfel zit geeft mij dit vaak het laatste zetje om tot aankoop of reservering over te gaan. Recent onderzoek van Zendesk liet zelfs zien dat het aankoopgedrag van maar liefst 88% van de respondenten werd beïnvloed door een online review. Wees dus niet bang om klanten te vragen om een online Google recensie over jouw bedrijf achter te laten!

Waar moet je op letten?

Het verkrijgen van beoordelingen is gelukkig niet lastig, maar wel tijdrovend. Om ervoor te zorgen dat je beoordelingen ontvangt heb ik voor je een aantal tips en trucks opgesteld, zodat je meteen aan de slag kunt!

Voordat je direct verder scrolt naar onderstaande tips en trucks is het belangrijk om te vermelden dat je niet te hard van stapel loopt met het verzamelen van beoordelingen. Beoordelingen dienen gelijkmatig binnen te stromen. Wanneer je dus nog nooit een beoordeling hebt ontvangen en er nu opeens 10 per week binnen krijgt, dan komt dit onnatuurlijk over voor Google en werken ze soms averechts. Onthoud dat lokale SEO een marathon is en géén eindsprint naar de finishlijn. Het zorg dragen voor optimale lokale vindbaarheid is een continue proces.

Tips

  • Moedig je klanten aan om een beoordeling achter te laten op de Google Mijn Bedrijf pagina.
  • Vraag je klanten om een beoordeling wanneer je een product heeft afgeleverd of een project heeft afgerond.
  • Blijf in contact met je klanten door op elke beoordeling te reageren. Ook als deze negatief zijn!
  • Bied geen geld of andere goederen aan als beloning voor het schrijven van een beoordeling.
  • Negeer negatieve beoordelingen niet, maar probeer dit direct recht te zetten.
  • Het is belangrijk dat je er een gewoonte van maakt om je klanten een online beoordeling achter te laten wanneer de situatie ernaar is. Heb je zojuist een geweldig gesprek gehad met een klant in je restaurant of winkel? Vraag de klant om een beoordeling achter te laten!
  • Zorg ervoor dat de geschreven beoordelingen regelmatig en gespreid binnen komen. Wanneer deze in één grote golf binnen komen worden deze als onnatuurlijk beschouwd.

Links

Het is belangrijk om waardevolle inkomende links te creeeren, oftewel -klassiek gezegd- ‘linkbuilding’. Een link is als een stem voor de website. Google wil graag weten of mensen geïnteresseerd zijn in de website. Een link naar de website is een zogeheten backlink. Net zoals de reeds besproken listings baseert Google de populariteit van de website op basis van de kwantiteit en kwaliteit van deze backlinks.

Over het algemeen is de regel dat hoe meer backlinks u hebt, des te beter de website zal scoren in zoekmachines zoals Google. Wellicht heb je weleens een mail van iemand ontvangen met het verzoek om een link uit te wisselen of ben je bedrijven tegen gekomen die je duizenden backlinks beloven. Deze technieken werken vanzelfsprekend niet. Google is inmiddels slim genoeg om dit te herkennen en zal je snel bestraffen met een zogeheten penalty. Om goed te ranken in de lokale zoekresultaten zul je je moeten focussen op het verkrijgen van lokale, natuurlijke backlinks (verdiende links!).

Lokale backlinks

Wanneer je je hoofdzakelijk richt op de lokale markt, dan zal Google moeten weten dat hier je prioriteit ligt. Je dient aan Google kenbaar te maken dat je een deel uitmaakt van de lokale gemeenschap en dat je goederen of diensten (hoofdzakelijk) bedoeld zijn voor de lokale consument. Over het algemeen zijn alle backlinks van waarde, maar backlinks binnen uw geografische locatie zullen je rankings in dat gebied zeker verhogen. Zoek en contacteer relevante, autoritaire sites die gevestigd zijn in uw lokale gemeenschap. Lokale backlinks zijn vaak makkelijk te verkrijgen en gezien de kleinere markt zal de concurrentie minder zijn. Bovendien zal er zekere sprake zijn van enige gun-factor!

Tips

  • Vraag lokale partners om een link op te nemen naar de website.
  • Plaats persberichten op lokale nieuwssites.
  • Vraag een organisatie om je te vermelden op de website als partner wanneer u bijvoorbeeld;
  • Deelneemt aan een lokaal evenement.
  • Een lokaal evenement sponsort.
  • Een gastcollege geeft op een lokale universiteit of school.
  • Onderzoek het inkomende link profiel van de belangrijkste concurrenten en bekijk waar zij hun links vandaan hebben.
  • Laat een beoordeling achter op een lokale bedrijfssite in jouw regio (van een partner, een leverancier, etc.) en leg indien mogelijk een link terug naar je eigen website.
  • Betalen voor links is het domste wat je kunt doen en kan je ranking aanzienlijk schaden.
  • Plaats geen links op kwalitatief lage of verdacht uitziende sites.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel ben je bekend met de basisvaardigheden van lokale seo. De volgende stap is om hier daadwerkelijk mee bezig te gaan en jouw website te optimaliseren aan de hand van de gegeven do’s, dont’s en tips. Na optimalisatie van je website zal je zien dat de website beter gevonden wordt in Google in de lokale organische resultaten en posities zullen stijgen. Kortom; een website die lokaal beter vindbaar is leidt tot meer relevante bezoekers én meer omzet uit het online kanaal. Veel Succes!

Gaaf Internet Marketing | Webdesign Dedemsvaart, Ommen, Hardenberg en Coevorden
Maak een Afspraak
close slider

Op werkdagen nemen we binnen 24 uur of vaak sneller contact met je op. Wees gerust, we gebruiken je gegevens alleen om contact te zoeken over de producten waar je daadwerkelijk geïnteresseerd in bent en zullen verder geen reclame naar je sturen. Daar houden wij zelf ook niet van namelijk.

WhatsApp Stuur een Whatsapp